Wednesday, June 18, 2008

Dansk humle


Første gang jeg skrev om det danske humleprojekt, der i al sin enkelthed gå ud på at man vil forsøge at finde tilbage til den særlige danske humle, og dennes smag, var tilbage i maj måned 2007. Den gang kunne man spore bred enighed om, at det var det mest dræbende dødkedelige lort de nogen sinde havde læst om på denne blog, og det siger ikke så lidt. Nu er der så i mellemtiden gået et år, og ud fra devisen ' Det er ikke kun succeser man skal gentage', er jeg er så tilbage med mere nyt fra selv samme front. Så er du advaret. Hvis det allerede nu kribler i musefingeren så fair nok, hvis du derimod har lyst til at nørde med undertegnede blogskribent, så er her linket til første indlæg om omtalte humleprojekt.


Hvis du gik og troede at man begyndte at dyrke humle her i landet i syttenhundredehvidkål eller i ruderkonges tid, så tro om igen. Man begyndte nemlig at dyrke humle i de allerførste klosterhaver her i landet, og det betyder rundt regnet, at vi er tilbage i 1100-tallet. I begyndelsen udelukkende i klosterhaverne, men efterhånden også på de større gårde. Senere, og her er vi oppe omkring før omtalte ruderkonges regeringstid, eller i hvert fald omkring det herrens år 1558, da pålægger Christian Den tredje bønderne at dyrke humle, og Christian Den femte nedfælder humledyrkning som påbud i Danske Lov - der som de fleste nok er bekendt med, blev endeligt færdiggjort i 1683.


Ok, alle de årstal og kongenavne bare for at styrke pointen om, at humledyrkning på et tidspunkt har været en alvorlig sag i dette land. Noget man gjorde noget ud af, og noget der blev nedfældet og lovgivet om fra allerhøjeste sted. Med det er længe, længe siden alt sammen. For omkring år 1900 begynder det at gå stærk tilbage med humledyrkningen, og i 1938 er der kun en eneste humlehave tilbage i hele kongeriget. Man importerer al den humle der brygges øl af. Og sådan gik det til at den særlige danske humle forsvandt.


Men nu skal det være anderledes. Der skal anderledes gang i sagerne, man vil nu forsøge at genskabe den særlige danske humle. Indledningsvis har man forsøgt at kortlægge de forskellige tilbageværende sorters smag, for af den vej at finde frem til om der er særlige regionale smagsforskelle. Herefter vil man forsøge at finde frem til en sort der giver et vist afkast, har den rigtige smag og som kan dyrkes økologisk på disse breddegrader. Og hvem ved, måske kan vi, når dette projekt slutter i 2009, se frem til at drikke øl der er humlet på en særligt dansk facon.


Jeg hilser projektet velkomment, og lover at der går et år, før jeg igen blogger om den danske humle.




Dette blogindlæg er oprindeligt publiceret på kihoskh.dk


kihoskh.dk finder du en masse blogindlæg om øl, en konstant voksende øldatabase, et hav af ølanmeldelser og nogle af byens bedste øltilbud.


kihoskh.dk

No comments:

The translator

Do you want to read my blog, but do not understand danish - this is your rescue ;)