Tuesday, June 03, 2008
Levende lækkerier fra Mikkeller
I denne uge kommer den nyeste nyhed Fra Mikkeller – It’s Alive!. Sådan hedder den, og som altid med Mikkeller, er der en tæt sammenhæng mellem øl og navn. På den måde hedder All Others Pale som den gør, fordi den er en pale ale, der får alle de andre til at blegne. Stateside fik sit navn, fordi den er en udpræget amerikansk IPA, Beer Geek Breakfast hedder som den gør, fordi der er tilsat gourmetkaffe til brygget, og kaffe drikker vi jo om morgenen, og hvis man er en virkelig ølnørd, så drikker man sig en Beer Geek Breakfast, for ikke at spilde tiden med først at drikke kaffe og så øl. Denne morgenbajer kan med andre ord slå to fluer med ét smæk. Forklaringen på hvordan Black Hole fik sit navn, egner sig mildest talt ikke til at blive genfortalt her på bloggen, da vi har op til flere mindreårige læsere. Så den må I få et andet sted.
Men nu er turen altså kommet til det nyeste medlem af familien, It’s Alive! Den hedder naturligvis som den gør, fordi den er levende. Altså i biologisk forstand. Det der gør den levende er Brettanomyceskulturen, også kaldet Brett i dagligtale, og hvis klappen er gået ned, og du af uvisse årsager har glemt, hvad det lige er Brett kan og gør for en øl, så kan du læse mere om det her.
Vi andre, der kan nøjes med at vide at Brettanomyceskulturen får øllet til at leve videre i flasken, og på den måde har den effekt, at øllet vil den udvikle sig meget over de næste par år, kan med det samme vende blikket mod det virkeligt vigtige - nemlig smagen.
It’s Alive er tydeligt belgisk inspireret. Bryggeren siger da også, at det er den belgiske Trapist Orval der har været It’s Alives forbillede. Og selv om man med It’s Alive! har brudt totalt med Mikkellers grafiske linje på etiketterne, så har It’s Alive! bestemt ikke glemt sine rødder. Det er en udpræget Mikkeller. Vanen og traditionen tro, har man bestemt ikke været nærig med humlen. Men det er der gør It’s Alive! til noget ganske særligt er det syrlige bid, der står i skarp kontrast til det ellers noget tunge og knap så livlige trapistforbillede.
Dette blogindlæg er oprindeligt publiceret på
Kihoskh.dk
På Kihoskh.dk finder du en masse blogindlæg om øl, en konstant voksende øldatabase, et hav af ølanmeldelser og nogle af byens bedste øltilbud.
Kihoskh.dk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment